Kıl Dönmesi (Psödofolikülitis Barba) 6.517 kere okundu.

Kıl dönmesi vücudun tıraş edilen bölgelerinde ortaya çıkan iltihaplı veya kırmızı sivilcelere neden olan kıl hastalığıdır.
post

İyi ve temiz bir tıraş hem kendinizi iyi hissetmenizi hem de cildinizin daha yumuşak olmasını sağlar. Ancak tıraş esnasında yapılan yanlışlar ya da kıl yoğunluğu, tipi kıl dönmesi oluşmasına neden olabilmektedir. Psödofolikülitis barba olarak da bilinen kıl dönmesi doğru bir şekilde tedavi edilmez ise renk değişikliğine ya da yara izine sebep olabilmektedir.

Kıl Dönmesi (Psödofolikülitis Barba) Nedir?

kıl dönmesi

Psödofolikülitis barba tıraş olan erkeklerin sakal bölgesinde ortaya çıkan yaygın, sürekli iltihaplı ya da kırmızı sivilcelerle kendini gösteren bir kıl hastalığıdır. Kıl dönmesi tıraştan kaynaklanır. Yüz kıllarının içe dönmesi ile oluşan yabancı cisim iltihabı reaksiyonudur. Ayrıca kılların tıraş edildiği ya da koparıldığı koltuk altı, kasık bölgesi, bacaklar gibi herhangi bir vücut bölgesinde oluşabilir. Koyu tenli ve sık kıvırcık kıllara sahip erkeklerde kıl dönmesi (batık kıllar) daha çok görülür. Kadınlarda da tıraş edilen bölgelerde psödofolikülitis barba gelişebilmektedir.

Kıl Dönmesi Bulguları

kıl dönmesi nedir

Psödofolikülitis barba kıl çevresinde kızarıklık ve kabarıklık ile başlar. Ayrıca kıl hafifçe çekilirse kolaylıkla ele gelir. İlerleyen dönemlerde iltihaplı sivilce görünümü alabilmektedir. Uzun süren ve yeterli tedavi almayan hastalarda koyu renk değişikliği ya da yara izi ile iyileşebilmektedir. 

Kıl Dönmesinin Sebepleri

  • Çok kıvırcık ya da sert kıllara sahip olan kişilerde kıl dönmesi görülme olasılığı daha fazladır.
  • Testosteron hormonu yüksek olan bireylerde kıl oranı ve aynı zamanda kılların uzama hızı daha fazla olduğu için bu bireylerde kıl dönmesi daha sık görülmektedir.
  • Çok fazla terleyen kişilerde gözeneklerin tıkanması sonucu meydana gelebilmektedir.
  • Vücudu ya da yüzü yanlış bir şekilde tıraş etmek psödofolikülitis barba oluşmasına neden olmaktadır.

Psödofolikülitis Barba Nasıl Oluşur?

kıl dönmesi nasıl oluşur

Psödofolikülitis barba tıraş olmaya bağlıdır. Özellikle kılların çok kısa kesilmesi en büyük etkenlerden bir tanesidir.  Çünkü kesilen kıllar cildin yüzeyinden geri içeri doğru çekilebilmektedir. Tıraş olduktan sonra kıllar uzarken ucu sivri kılların kıvrılarak deriye batması nedeniyle psödofolikülitis barba oluşur.

Kıl Dönmesi Tedavsi

kıl dönmesi tedavisiHastalığın şiddetine göre belli bir süre tıraşa ara verilmesi gerekebilmektedir. Soyucu ve yumuşatıcı kremler, antibiyotikler ve aynı zamanda tüy dökücü kremlerin kullanılması önerilebilmektedir. Son zamanlarda gelişen lazer teknolojisi ile kılların tamamen yok edilmesi sağlanabilmektedir.

 Öneriler

Tıraş olma sırasında dikkat edeceğiniz bazı hususlarla hafifletilebilmektedir. Dolayısıyla batık kıl oluşumu engellenebilmektedir.

  • Önceden var olan kılları elektrikli tıraş makinesi ile alın ve yaklaşık 1-2 mm sakal bırakın.
  • Bölgeyi aşındırmayan akne sabunları ve pütürlü yıkama bezleriyle yıkayın. Batık kılların olduğu alanlara yumuşak diş fırçasıyla hafifçe masaj yapmak faydalı olabilmektedir.
  • Bölgeyi suyla yıkayın. Ardından yüzünüze birkaç dakika süreyle ılık musluk suyu ile ıslatılmış havlu ile kompres yapın.
  • Seçtiğiniz tıraş kremini tıraş edeceğiniz alana makul miktarda köpükle masaj yapın. (Köpüğün kurumasına izin vermeyin, kurursa tekrar uygulayın)
  • Kıl dönmesi probleminin önüne geçmek için keskin bir tıraş bıçağı kullanın. Aynı zamanda minimal baskıyla kısa darbeler uygulayın.
  • Tıraştan sonra ılık musluk suyu ile yıkayın ve 5 dakika boyunca soğuk kompres uygulayın.
  • Büyüteçli bir ayna kullanarak batık kılları steril iğne ile yerlerinden çıkarın.
  • Son olarak en fazla yumuşatan tıraş sonrası ürününüzü uygulayın. Eğer aşırı yanma ya da kaşıntı ortaya çıkarsa dermatoloğunuz size steroidli kremler veya losyonlar reçete edebilmektedir.

Tıraş önerilerine dikkat ediniz, kendi kendinize uygulayacağınız tedavi yöntemlerinden kaçınınız. Psödofolikülitis barba gibi bir problemle karşılaştığınızda dermatoloğunuza başvurunuz.