Pişik (Diaper Dermatiti, Bebek Bezi Egzeması) 3.878 kere okundu.

Pişik, bebek bezi bölgesinde oluşan ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde enfeksiyona neden olabilen deri hastalığıdır.
post

Pişik (Diaper Dermatiti), bebek bezi bölgesinde oluşan döküntüdür. Bebeklerin çoğu diaper dermatitinden dolayı huzursuzluk yaşar. Çünkü bebeklerin derisi incedir. Bu nedenle tahrişe ve enfeksiyona yatkındır. Her ebeveynin belli bir dönem karşı karşıya kaldığı bebek bezi egzeması ile ilgili detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

pişik nedir

Pişik Nedir?

Pişik, derinin sağlıklı ve esnek yapısının bozularak iltihaplanması ile sonuçlanan döküntü ve kızarıklıktır. Genellikle bebeklerde idrar kaçırma ile ilişkili olduğu için bebek bezi ilişkili dermatit(diaper rash) olarak kabul edilmektedir.

Diaper dermatiti, bebek bezi altındaki derinin kırmızı ve hassas olmasına neden olan bir durumdur. Bebek bezi dermatitini önlemenin ve tedavi etmenin en iyi yolu bebeğin derisini olabildiğince kuru ve temiz tutmaktır.

Pişik (Diaper Dermatiti) Bulguları Nelerdir?

  • İdrarla ya da gaitayla (dışkı) temas eden bez bölgesinde önce kızarık başlar.
  • Durum kötüleşirse içi sıvı dolu kabarıklıklar, ağrılı açık yaralar oluşabilmektedir.

Pişiğe Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

Pişiğe sebep olan faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Derinin nemli kalması,
  • İdrar ya da gaita (dışkı) ile uzun süren temas,
  • Sürtünme pişik sebepleri arasında gösterilmektedir.
  • Var olan enfeksiyonlar diaper dermatitine yol açmaktadır.
  • Ayrıca bebeğin ya da emziren annenin antibiyotik kullanması da pişiğe neden olabilmektedir.
  • Bebeğin ishal olması da diaper dermatiti olasılığını arttırmaktadır.
  • Aynı zamanda katı gıdaya geçildiğinde diaper dermatiti olasılığı artar.

Diaper dermatiti anne sütüyle beslenen bebeklerde daha az görülmektedir.

Pişik (Diaper Dermatiti) Tedavisi

Bebek bezi dermatitini önlemek ve tedavi etmek için öneriler ve uygulanması gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Kirli bezi mümkün olduğu kadar kısa sürede değiştirin: Bebek bezi dermatitini önlemek ve tedavi etmek için yapılacak en önemli şey, kirli bezi, sadece nemli bile olsa en kısa sürede değiştirmektir. Bebek bezi gece uykusunda da en az bir kez değiştirilmelidir. Böylece döküntüyü alevlendirebilecek olan derideki nem azalır.
  • Bebek bezini çok sıkı bağlamayın. Aynı zamanda uygun bedende ya da bir beden büyük bez kullanın.
  • Bez bölgesini temizlerken nazik olun: Ilık su ve yumuşak bir bez veya alkolsüz ve kokusuz bir ıslak mendil kullanabilirsiniz. Döküntü şiddetli ise bir şırınga yardımıyla hafifçe su fışkırtarak temizlemek nazik bir yöntemdir. Daha sonra bez bölgesi açık bırakılarak derinin kurumasına izin verilmelidir. Derinin kurumasını ve iyileşmesini sağlamak için mümkün olduğu kadar bebeğinizin bezsiz kalmasına izin vermeniz en doğru tercihtir.
  • Çinko oksitli pişik kremi uygulayın: Özellikle bez değişimleri sırasında deri kırmızı kalıyorsa pişik kremi kullanmak önemlidir. Eğer bebeğin şiddetli döküntüsü varsa krem kalın bir tabaka şeklinde uygulanmalıdır. Her bez değişiminde kremi temizlemek gerekmez. Günün sonunda tamamen uzaklaştırılmaktadır.
  • Deri enfeksiyonu bulguları gelişirse doktorunuza başvurun: Ateş, sıvı dolu kabarcıklar,döküntüden iltihap akması, tedaviyle azalmayan ya da kötüleşen döküntü deri enfeksiyonunun bulguları olabilir. Ağrı ve bebeğin huzursuz olması da deri enfeksiyonunun diğer bulgularıdır.

Eğer bu önlemler işe yaramazsa kısa süre hafif kortikosteroidli krem, mantar enfeksiyonu eklenmişse antifungal kremler doktorlar tarafından reçetelenebilir.

  • Deriden emilimi ve bebek tarafından aspirasyonu (solunması) bebek ölümlerine yol açabileceği için talk pudrası uygulanmamalıdır.
  • Bebekler çok hassas deriye sahiptir. Bu nedenle ebeveynin tüm çabalarına rağmen diaper dermatiti meydana gelebilmektedir. Eğer bebeğinizin döküntüsü kaybolmuyorsa ve deri bakımı hakkında endişeleriniz veya sorularınız varsa bir dermatoloğa başvurun. Bazen mantar rahatsızlığı veya sedef hastalığı da bebek bezi pişiği ile karıştırılabilmektedir.