Deri Şarbonu Nedir ?Nasıl Bulaşır ?Dikkat Edilmesi Gerekenler 2.449 kere okundu.

Şarbon, Bacillus Anthracis adlı bir bakterinin sebep olduğu; özellikle sığır, koyun, keçi gibi otçul hayvanlarda görülen bir hastalıktır.
post

Şarbon, Bacillus Anthracis isimli bir bakterinin neden olduğu nadir fakat ciddi bir hastalıktır. Bacillus Anthracis spor oluşturan bir bakteridir. Şarbon normal şartlarda esas olarak çiftlik hayvanlarını ve vahşi hayvanları etkiler. Ancak insanlar, hasta hayvanlarla doğrudan veya dolaylı temas yoluyla enfekte olabilmektedir.

Şarbon Nedir?

Şarbon, Bacillus Anthracis adlı bir bakterinin sebep olduğu bir hastalıktır. Antraks ismiyle bilinen; özellikle sığır, koyun, keçi gibi otçul hayvanların bir hastalığıdır. Günümüzde Orta Amerika, Güney Amerika, Sahra altı Afrika, Orta Asya, Güneybatı Asya, Güney Avrupa ve Doğu Avrupa ile Karayipler gibi bölgelerde yaygın olarak görülmektedir.

İnsanlarda görülen şarbon vakalarının büyük bir bölümü enfekte hayvanlara, bu hayvanların iyi pişirilmemiş etlerine veya postlarına maruz kalmanın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

Şarbonun insandan insana doğrudan bulaştığına dair bir kanıt yoktur. Sadece şarbon taşıyan deri lezyonlarının doğrudan temas yoluyla veya kontamine bir nesne ile temas yoluyla bulaşması mümkündür. Bu nedenle şarbondan şüphelendiğiniz durumlarda hijyene ekstra önem göstermeniz gerekmektedir.

Şarbon bakterileri vücuda genellikle deri üzerindeki bir açık yaradan girmektedir. Bunun yanı sıra enfekte hayvanların etinin yenilmesi ya da bakterinin sporlarının solunması da hastalığa yakalanmaya neden olabilmektedir.

İnsanlara Nasıl Bulaşır?

Şarbon aşağıdaki yollarla bulaşabilmektedir:

●       Hasta hayvanlara, bu hayvanların etlerine veya diğer dokularına, bu hayvanların kirlemiş olduğu yerlere ve malzemelere temas sonucunda bakterinin deriden girmesiyle deri şarbonu,

●       Mikrop bulaşmış gıdaların, özellikle de şarbonlu hayvanların etlerinin yenmesiyle veya ihtimal dahilinde de olsa şarbon sporları bulaşmış suların içilmesiyle bağırsak şarbonu,

●       Şarbon sporlarıyla bulaşık tozların veya hayvan tüylerinde ve kıllarında bulunabilen sporların solunması sonucunda da akciğer şarbonu oluşmaktadır.

İnsandan insana bulaşma riski yoktur.

Belirtileri Nelerdir?

Etkenin vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 2 - 7 gün sonra ortaya çıkmaktadır. Belirtiler hastalığın klinik şekline göre değişmektedir. Belirtiler görüldüğü anda bir sağlık kuruluşuna başvurmak oldukça önemlidir.

Belirtileri aşağıdaki gibidir:

Deri Şarbonu

Şarbon mikrobunun deriden girdiği bölgede ilk önce böcek ısırığına benzer biçimde kabarık, kaşıntılı bir şişlik oluşur. Bu şişlik 1 - 2 gün içinde içi su dolu kabarcığa dönüşür. Daha sonra da ortasında siyah renkte kabuğun olduğu ağrısız sert bir yara haline gelir. Ayrıca lenf bezlerinde şişmeler de meydana gelebilmektedir.

Bağırsak Şarbonu

Bulantı, kusma, iştahsızlık ve ateş gibi belirtilerle başlamaktadır. Bu belirtileri karın ağrısı, kanlı kusma ve kanlı ishal izler. Daha sonra kan zehirlenmesi ve şok gelişerek ölüm meydana gelebilmektedir.

Akciğer Şarbonu

Soğuk algınlığına benzeyen belirtilerle başlamaktadır. Akciğer şarbonunda yüksek ateş ve titremeler görülmektedir. Birkaç gün sonra ağır solunum güçlüğü ve şok gelişir. Hastalık genel olarak ölümle sonuçlanmaktadır.

Şarbon Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalıkta tedaviye antibiyotik tedavisi ile başlanır. Tedavinin başarılı olabilmesi için mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlanması gerekmektedir. Bu nedenle şarbonla ilgili yukarıda bahsedilen belirtiler görülürse vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

Şarbondan Korunmak için Ne Yapılmalı?

Şarbondan korunmak için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz.

●       Şarbonlu olduğundan şüphelenilen veya şarbondan ölen hayvanlar kesilmemelidir.

●       Şarbondan ölen hayvanlar mümkünse yakılarak imha edilmelidir.

●       Hasta hayvanların temas ettiği yem maddeleri, altlıklar ve gübre gibi bulaşık materyaller yakılarak imha edilmelidir.

●       Hastalık şüphesiyle yetkili birimler tarafından konulan müşahede ve karantina süresi sona ermeden hayvanlar kesilmemeli ve aynı zamanda etleri tüketilmemelidir.

●       Riskli bölgelerde hayvanlar şarbona karşı mutlaka aşılanmalıdır.