Bebeklerde ve Çocuklarda Konak (Seboreik Dermatit) 3.763 kere okundu.

Konak, özellikle yaşamın ilk haftalarında ortaya çıkan ve saçlı deride görülen bir cilt problemidir. Bebeklerde sıklıkla ortaya çıkmaktadır.
post

Konak; bir diğer adı ile seboreik dermatit, genellikle saçlı deride görülen, yağlı, sarı kabuklardır. Sıklıkla bebeklerde doğumdan sonra ilk 6 haftada saçlı deride görülmektedir. Şiddetli seyrettiği durumlarda yüz, boyun ve kasıklarda da görülebilmektedir. Ülkemizde aile büyüklerince kolaylıkla tanınır ve zeytinyağı, karbonat gibi ev tipi ilaçlarla tedavi edilir. Bu tarz yöntemler uygulanırken titizlik gösterilmeli ve şiddetli, inatçı olgularda sedef, egzema, alerji, mantar gibi hastalıkları dışlamak için mutlaka dermatolog ile görüşülmelidir. Bunlar dışında kendini sınırlayan, geçici bir rahatsızlıktır ve çoğunlukla doktora gidilmesine bile gerek kalmaz. Peki, anneanneler ve babaannelerimiz haklı mı? Evde konağı nasıl tedavi edebiliriz?

Konak Nedir?

Bebeklerde konak, özellikle yaşamın ilk haftalarında ortaya çıkan ve saçlı deride görülen bir cilt problemidir. Doğumdan sonra bebeğin saçları büyük ölçüde dökülür ve hızla yenileri çıkar. Genellikle bu saç değişimi sürecinde ortaya çıkan seboreik dermatit kafa derisini kaplayan kuru cilt kabukları şeklindedir. Bu kabuklar ilerleyen dönemde saçlı derinin tamamını kaplar ve beyaz ya da sarı-kahverengi görünümde sert bir tabaka oluşturur. Bu tabakalar (konak) nemlendirilerek yumuşak tutulduğunda ve zorla tarama gibi girişimler uygulanmadığında bebeğe acı vermez.

Bebeklerde Seboreik Dermatit Oluşmasının Nedeni Nedir?

Doğumdan sonraki ilk dönemlerde bebeğin cildi dış dünyaya uyum sağlayabilmek için fazlasıyla değişim göstermektedir. Bu değişim süreci ise farklı cilt problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur.

Doğumda yenidoğan cildi steril kabul edilmektedir. Dolayısıyla cilt onu koruyan yararlı bakteri florasından yoksundur. Bu durum hem cildi hem de bebeği dış etkenlere karşı oldukça hassas bir hale getirir. Bebek yaklaşık 6 haftalık olduğunda cilt florası yetişkin cildine benzer şekilde gelişir. Bu haftalarda bebeğin cildi çeşitli mikroorganizmaları tanımaya ve onları uzaklaştırarak bebeği korumaya başlar. Ancak bu flora tam anlamıyla gelişip yerleşene kadar cilt son derece kuru ve gergin bir hal alır. Bu durumda vücut fazla miktarda yağ üreterek kuru ve gergin olan cilt dokusunu yumuşatmaya çalışır. Cildin birçok bölgesi için son derece faydalı olan yağ üretimi saçlı deride bazı problemlere yol açabilmektedir. Fazla miktarda üretilen yağ bebeklerin saçlı derisinde birikir ve daha sonra kuruyup kabuk formunu alarak sarı-kahverengi konak tabakalarını oluşturur.

Bebeklerde Konak Nasıl Geçer?

Bebeklerde konak tedavisi oldukça basittir.

Öncelikle konağın saçlı deriden temizlenmesi gerekir. Ancak bu işlem kesinlikle tırnaklar ile yapılmamalıdır. Konak bazı durumlarda kendiliğinden dökülebilmektedir. Bu nedenle biraz gözlemlemeli ve dökülüyorsa eğer dökülme sürecinin tamamlanmasını beklemesiniz.

Söz konusu tabakalar dökülmüyorsa eğer saçlı deriye asit oranı düşük zeytinyağı ya da bebek masaj yağı sürerek bölgeyi yumuşatmalısınız. Bu işlemi banyodan birkaç saat önce yaparsanız banyo sonrasında tüm konakların temizlendiğini görebilirsiniz.

Çocuklarda ise saçlı deriye yağ sürdükten sonra masaj yapmak ya da yumuşak bir tarak ile taramak konağın dökülmesine yardımcı olacaktır. Ardından ılık bir banyo ile tamamen temizleyebilirsiniz. Konağı önlemek için buna özel üretilen şampuanları kullanabilirsiniz. Ardından saçlı deriye banyo sonrası masaj yapıp iyice kurutabilirsiniz.

Kısacası;

  • Bebek konak şampuanları ile bebeğin saçlı derisini düzenli yıkayarak sonrasında yumuşak bir fırça ile kabukları nazikçe temizleyin.
  • Şampuandan önce bebek ya da çocuğun saçlı derisi bebek yağı sürülüp bekletilerek kabuklar yumuşatılabilir.
  • Zeytinyağının konağı artırdığına dair çelişkili yayınlar mevcuttur. Zeytinyağı yerine bebe yağı ile yumuşatmak mevcut bilgiler ışığında daha iyi bir seçenek gibi gözükmektedir.

Emin olmadığınız durumlarda kendiniz uygulama yapmadan önce mutlaka dermatoloğunuzla görüşmelisiniz.